boerderij renovatie

  • Boerderij Renovatie

 

Deze Boerderij Renovatie heeft van een verlaten huis een echt thuis gemaakt. De woning uit 1848 vroeg om een nauwkeurige aanpak, om enerzijds de oude elementen te renoveren en anderzijds om dit te combineren met de leefstijl anno 2017. Kenmerkend voor het eindresultaat is dat het ontwerp de genius loci, oftewel de ‘eigenheid’ van de locatie, van de boerderij versterkt. 

De belangrijkste ingreep van deze verbouwing is de doorgang, van de kantoorruimte naar de woonkeuken, te verplaatsen naar de zijde aan de buitengevel. Hierdoor ontstaat één zichtlijn van voor naar achter door de woning, dit geeft licht, zicht, ruimtelijkheid en de routing heeft logica gekregen! 

In het “achterhuis” is een nieuwe woonkeuken gerealiseerd, waarbij de opbouw van scratch on heeft plaats gevonden. De oude eiken balken die onder het plafond vandaan kwamen zijn behandeld tegen houtworm, opgeschuurd en geolied. Naast deze historische elementen zijn het de ramen van de oude badkamer en het toilet die de herinneringen aan vroeger bewaren. 

Vele elementen zijn maatwerk, om de wensen van de bewoners te verwezenlijken. Het keukenblad is opgebouwd uit 3 mm betonstuc, tevens is dit materiaal als vloerafwerking achter het kookeiland toegepast. Betonstuc is hitte resistent, krasbestendig en kleurvast. Het mooie van dit materiaal is dat elke gewenste kleur mogelijk is en je het “patroon” kan laten variëren van gemêleerd tot egaal en alles daar tussenin. Het kunstwerk aan de wand in het kantoor voegt zich in zijn omgeving, doordat hier de gordijnstof in verwerkt is. 

 

Het “schilderij” boven het kookeiland is een humoristisch idee van de bewoners. Ze zochten naar iets persoonlijks, iets nieuws maar toch refererend aan het oude. Dit schilderij is een foto van de bewoners aan het kookeiland, maar in historische sferen. Op dit schilderij zijn diverse stillevens afgebeeld en aan de muur boven het kookeiland ín het schilderij (!) hangt ditzelfde schilderij alsof het er al hing bij het maken van de foto jaren terug (?)……

De wens voor een grote maar niet opvallende salontafel is gecreëerd doordat het vervaardigd is uit dezelfde houten planken als die op de vloer gelegen zijn. De ronde vorm van de kantoortafel vergroot de bewegingsruimte van de vele looproutes in deze kamer. De eettafel in de keuken beschikt over een zeer strakke detaillering, is bij grote diners op te delen in tweeën en in de lengte achter elkaar te positioneren.

De tastbare relatie met de tuin was voor de bewoners een vereiste. Daarom is het houtwerk van de oude kozijnen hersteld, daar deze prachtige kijk bieden op het groen buiten. Hier aan toegevoegd is een grote openslaande pui, zodat de relatie niet alleen visueel is maar ook fysiek. Eenmaal openstaand vervaagd te grens tussen binnen en buiten. 

Ook buiten heeft renovatiewerk plaats gevonden, naast de kozijnen is het voegwerk en metselwerk hersteld en aangeheeld. De oorspronkelijke keim plint aan de voorzijde van de woning is weer teruggebracht. De voordeur straalt weer het oude karakter uit en is het begin van het warme welkom in deze gerenoveerde boerderij. 

 

Skills: Architectuur, Design, Interieur