membrane house

Membrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane HouseMembrane House

Het ontwerp de Membrane House, gesitueerd in Novelda bij Alicante te Spanje, is een vrijstaande woning die zich geheel aanpast aan de omgeving. De omgeving in Alicante kenmerkt zich door veel zonuren, hoge temperaturen en weinig neerslag, kortom een mediterraans klimaat. Architectonisch zijn er oplossingen gezocht voor het creëren van een woning met een aangenaam stabiel binnenklimaat, zonder het uitzicht op de schitterende omgeving te verliezen.

De benaming Membrane House is op drie manieren terug te vinden in het ontwerp. Ten eerste wordt het water van de rivier Vinalopo gefiltreerd op basis van het omgekeerde osmose principe. Dit proces maakt dus gebruik van een membraan-technologie om vervuild water om te zetten in drinkwater. Ten tweede bestaat de woning, naast haar eigen gevel, uit drie extra schillen. Deze betonnen structuren zijn geperforeerd, met behulp van een berekening van de verschillende zonnestanden, om zoveel mogelijk zonlicht buiten te houden. De reductie in zonlicht is als volgt: 63% aan de noord- oostzijde, 85% aan de zuid- oostzijde, 96% aan de zuid- westzijde, 92% aan de noord- westzijde.

Daarnaast is rekening gehouden met het zicht, zodat de bewoner door verschillende lagen nog steeds kan genieten van het uitzicht. Tot slot bevindt zich tussen deze drie schillen water uit de rivier de  Vinalopo en veel groen, waardoor de warme lucht van buiten afgekoeld wordt voordat het de woning bereikt. De lucht wordt hier tevens bevochtigd en gezuiverd door de beplanting.

Het interieur van de woning heeft ook aanpassingsvermogen, het kan meegroeien met de samenstelling van het gezin. Door het schuifwanden systeem op de eerste verdieping is het mogelijk om hier één, twee, drie of zelfs vier ruimtes van te maken. De terrassen gelegen op de begane grond en op de eerste verdiepingen bieden om de beurt een een buitenruimte gelegen in de schaduw of de zon.

De omgeving is de grootste drijfveer voor dit ontwerp geweest.
Een onbewoonbare woestijn wordt een levendige oase!

Skills: Architectuur, Prijsvraag