window to the hague

Window to the HagueWindow to the HagueWindow to the HagueWindow to the HagueWindow to the HagueWindow to the HagueWindow to the HagueWindow to the HagueWindow to the HagueWindow to the HagueWindow to the HagueWindow to the Hague

Het ontwerp Window to the Hague presenteert de identiteit van de stad in vorm en functie. Het zal ruimte bieden aan organisaties, die typisch zijn voor Den Haag als stad van vrede en recht. Den Haag is internationaal bekend als de stad van vrede en recht en is tevens het nationale centrum van de democratie. De grote binnenkomst van de stad is het centraal station, dus hier ligt de kans om met het statige karakter van de stad indruk te maken. Het station zelf wordt momenteel (anno 2012) vernieuwd, maar voor het plein aan de voorzijde is nog geen ontwerp.

Bij het oversteken van het plein kan men lopen naar het historische centrum van de stad, door middel van een vernieuwde promenade, of verblijven in een park dat leidt naar het Malieveld. De ingang van het station zorgt voor een constante stroom van mensen, dat leidt tot een diagonale oriëntatie van het plein. Het ontwerp van het paviljoen organiseert de relatie van de plaats met de omgeving. Het rechthoekige paviljoen creëert een intieme plek om te verblijven middels omsluiting, terwijl de diagonale snede van de korte zijde het ontstaan van een achterzijde met uitzicht op het New Babylon voorkomt. Middels het openen van het

volume in het midden van het paviljoen ontstaat een visuele verbinding met het historisch gewaardeerde groen van de Koekamp. De gebouwen vormt een kaderen het groen uitzicht in. De bescheiden omvang van het paviljoen, tussen de grote gebouwen eromheen, introduceert de menselijke schaal naar deze plek. Bovendien creëert het ontwerp een aangename beleving gebaseerd op hoe mensen zich gedragen in de openbare ruimte, zoals het zittend kijken naar de passerende menigte of spelen met de interactieve fontein.

Hoewel het gebouw klein is van omvang, is het rijk aan architectonische kwaliteit. De gevel bestaat uit verticale glazen vinnen  met geëxpandeerd koper ertussen, waardoor het een schittering in de zon geeft. De arcade aan de voorzijde bestaat uit driehoekig vormgegeven zuilen en zijn geplaatst onder een helling, waardoor het paviljoen visueel wordt vergroot. Het openbare plein is verbonden met het programma binnen het paviljoen, door de voortgaande materialisatie van de trap en het ontwerp van het interieur. Op deze manier opent het paviljoen zich voor het publiek, om te genieten van het stedelijk internationale programma en  de tentoonstellingen: het manifesteert zich als de ‘Window to the Hague’!

Locatie
Koningin Julianaplein, Centraal Station, Den Haag

Programma
– Kiosk, 25 m2
– Toerist information, 30 m2
– ProDemos, 320 m2
– Windows, 80 m2
– Restaurant, 70-140 m2
– Expositie ruimte,  560 m2

Programma deelnemers
– Gemeente Den Haag
– Stichting Den Haag Nieuw Centrum
– Commerciële ondernemers
– Private sector
– ProDemos
– Vertegenwoordigers Den Haag
– Catering

Skills: Architectuur, Stedenbouw